12.4 C
Brno
Sobota, 18 května, 2024
DomůRady a NávodyKoncept zero waste můžete přenést i do kuchyně.

Koncept zero waste můžete přenést i do kuchyně.

Date:

Nenechte si ujít

Výhody motokufrů a motobrašen na motocyklu

Motocyklové dobrodružství může být nejen vzrušující, ale i pohodlné,...

Striptérka v Ostravě na vás čeká striptýz, který je zárukou nezapomenutelné zábavy!

Striptérka Ostrava: Zážitek, který překračuje běžnou zábavu Když se řekne...

Rolety den a noc: Proč jsou skvělou volbou pro váš interiér?

Rolety den a noc jsou elegantní a funkční řešení...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Zimní bruslení přináší radost z pohybu

Bruslení je krásná a zábavná aktivita, která nejenže přináší...
- Komerční sdělení -časopis

Domácnosti chtějí být bezodpadové.

Bezodpadní životní styl proniká do běžného fungování v domácnostech stále více. Lidé chtějí se zdroji pracovat uvědoměle a zbytečně neplýtvat, ale také nevytvářet nadměrné množství odpadu.

To se odráží už i ve způsobu, jakým si naše obydlí zařizujeme. V domácnostech vzniká nejvíce odpadu právě v kuchyni, podle některých odhadů jsou to téměř dvě třetiny. Nicméně tyto místnosti lze zařídit a navrhnout tak, aby vyhovovaly zero-waste podmínkám.

Minimalizovat to, co doma končí v koši, je totiž možné.

Co mít v zero waste kuchyni?
Většina kuchyňského odpadu končí v kontejnerech, ačkoli by se lehce dala kompostovat nebo využít jinak. Dnešní kuchyně lze přitom navrhnout tak, aby vyhovovaly zero waste životnímu stylu.

Takové kuchyně jsou často jednoduché, minimalistické, s přírodními materiály, ale také příjemné a útulné.

Své místo v nich obvykle má prostor pro skleněné nádoby nebo textilní sáčky, do kterých lze nakupovat bezobalově – tedy snadno dostupné poličky či zásuvky.

Ideální jsou také háčky na zavěšení potravin uskladněných v textilních obalech.

Příklad kuchyně, která je přizpůsobena zero waste stylu.
Co se týče odpadu, v dobře navržené kuchyni, která omezuje tvorbu odpadu, je třeba myslet i na uložení nádob na separovaný odpad či dokonce umístění kompostéru.

Toto vše usnadňuje nejen třídění, ale také eliminování odpadu.

Netřeba zapomenout ani na to, že pokud nechceme zbytečně nakupovat produkty v plastových obalech, vyplatí se v kuchyni vyčlenit i poličku, na které lze pěstovat vlastní rostlinky, bylinky či klíčky.

Takové kuchyně, ve kterých je obecně méně věcí, je také jednodušší udržovat čisté a uklizené, což šetří čas.

Pět R
Se zero waste konceptem se spojují i pravidla, která lze shrnout jako pět R – tedy refuse (odmítaj), reuse (používej znovu), recycle (recykluj), reduce (redukuj) a rot (nech shnít, tedy zkompostuj).

Odmítání souvisí s tím, že si při nákupu klademe otázku, zda danou věc potřebujeme a zejména odmítáme všechny zbytečné obaly. Potraviny, ale například i drogerii, můžeme již snadno nakupovat bez nich, a to přímo do vlastních nádob či sáčků.

Některé předměty, které jsou v domácnosti běžné, ale nakonec se z nich stane nerozložitelný odpad, přitom dokážeme sehnat iv přírodní verzi, která se dá zkompostovat.

Například houbička na mytí nádobí vypěstovaná ze semínek dýně nebo upletená z bavlněné příze. Cílem zero waste je kompostovat v maximální možné míře.

Recyklace zase souvisí odpadem, který v kuchyni už přece jen vznikne – je třeba jej separovat, aby mohl být zrecyklován.

I proto je třeba mít k dispozici vhodné nádoby pro více druhů odpadu.

Ale místo toho, abychom vše jen vyhazovali a třídili, můžeme věci i znovu používat (tedy reuse) či upcyklovat – původní předmět povýšíme na něco hodnotnějšího.

Například z plastové láhve vyrobíme nějakou dekoraci nebo z menšího zavařeninového poháru vyrobíme vlastní sklenici na letní drinky, kterou můžeme používat opakovaně.

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek