4.6 C
Brno
Úterý, 28 března, 2023
DomůRady a NávodyKoncept zero waste můžete přenést i do kuchyně.

Koncept zero waste můžete přenést i do kuchyně.

Date:

Nenechte si ujít

Cestovatel radí, kam vyrazit

Jadran a Středomoří nejsou jediná místa, kde si odpočinout...

Egypt a Jordánsko jsou dovolenkové ráje.

Nejkrásnější letoviska jsou na Sinajském poloostrově. Se zájmem rekreantů se...

Kde poznáte pravou tvář Toskánska?

Pravé Toskánsko přežívá na malebném venkově. Florencie, Siena, Lucca, Arezzo,...

Fanoušci se dočkali. Oktagon oznámil očekávanou odvetu Vémolu a Kincla

Odveta, která ukončí diskuse o tom, kdo je lepším...
- Komerční sdělení -časopis

Domácnosti chtějí být bezodpadové.

Bezodpadní životní styl proniká do běžného fungování v domácnostech stále více. Lidé chtějí se zdroji pracovat uvědoměle a zbytečně neplýtvat, ale také nevytvářet nadměrné množství odpadu.

To se odráží už i ve způsobu, jakým si naše obydlí zařizujeme. V domácnostech vzniká nejvíce odpadu právě v kuchyni, podle některých odhadů jsou to téměř dvě třetiny. Nicméně tyto místnosti lze zařídit a navrhnout tak, aby vyhovovaly zero-waste podmínkám.

Minimalizovat to, co doma končí v koši, je totiž možné.

Co mít v zero waste kuchyni?
Většina kuchyňského odpadu končí v kontejnerech, ačkoli by se lehce dala kompostovat nebo využít jinak. Dnešní kuchyně lze přitom navrhnout tak, aby vyhovovaly zero waste životnímu stylu.

Takové kuchyně jsou často jednoduché, minimalistické, s přírodními materiály, ale také příjemné a útulné.

Své místo v nich obvykle má prostor pro skleněné nádoby nebo textilní sáčky, do kterých lze nakupovat bezobalově – tedy snadno dostupné poličky či zásuvky.

Ideální jsou také háčky na zavěšení potravin uskladněných v textilních obalech.

Příklad kuchyně, která je přizpůsobena zero waste stylu.
Co se týče odpadu, v dobře navržené kuchyni, která omezuje tvorbu odpadu, je třeba myslet i na uložení nádob na separovaný odpad či dokonce umístění kompostéru.

Toto vše usnadňuje nejen třídění, ale také eliminování odpadu.

Netřeba zapomenout ani na to, že pokud nechceme zbytečně nakupovat produkty v plastových obalech, vyplatí se v kuchyni vyčlenit i poličku, na které lze pěstovat vlastní rostlinky, bylinky či klíčky.

Takové kuchyně, ve kterých je obecně méně věcí, je také jednodušší udržovat čisté a uklizené, což šetří čas.

Pět R
Se zero waste konceptem se spojují i pravidla, která lze shrnout jako pět R – tedy refuse (odmítaj), reuse (používej znovu), recycle (recykluj), reduce (redukuj) a rot (nech shnít, tedy zkompostuj).

Odmítání souvisí s tím, že si při nákupu klademe otázku, zda danou věc potřebujeme a zejména odmítáme všechny zbytečné obaly. Potraviny, ale například i drogerii, můžeme již snadno nakupovat bez nich, a to přímo do vlastních nádob či sáčků.

Některé předměty, které jsou v domácnosti běžné, ale nakonec se z nich stane nerozložitelný odpad, přitom dokážeme sehnat iv přírodní verzi, která se dá zkompostovat.

Například houbička na mytí nádobí vypěstovaná ze semínek dýně nebo upletená z bavlněné příze. Cílem zero waste je kompostovat v maximální možné míře.

Recyklace zase souvisí odpadem, který v kuchyni už přece jen vznikne – je třeba jej separovat, aby mohl být zrecyklován.

I proto je třeba mít k dispozici vhodné nádoby pro více druhů odpadu.

Ale místo toho, abychom vše jen vyhazovali a třídili, můžeme věci i znovu používat (tedy reuse) či upcyklovat – původní předmět povýšíme na něco hodnotnějšího.

Například z plastové láhve vyrobíme nějakou dekoraci nebo z menšího zavařeninového poháru vyrobíme vlastní sklenici na letní drinky, kterou můžeme používat opakovaně.

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek